Zomervak ‘Linguistics and the Eurovision Song Contest’

Het Eurovisiesongfestival en Scandinavië zijn zowat onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met meer dan 150 miljoen kijkers over de hele wereld is het Eurovisiesongfestival de grootste in haar soort. Nummers worden gezongen in vele verschillende talen, van nationale- tot minderheids- en bedachte talen. Daarbij is er een sterke connectie met identiteit, politiek, nationaliteit en gender.

Hoe leuk is het je passie voor het Noorden en voorliefde voor Eurovisie samen te laten komen in een vak voor 7,5EC? Paulette van der Voet, oud-studente Scandinavistiek en tegenwoordig PhD student in Umeå attendeerde ons erop dat de Universiteit van Umeå deze zomer een zomercursus Linguistics and the Eurovision Song Contest geeft. Het vak geeft een taalwetenschappelijk perspectief op Eurovisie, waar onder meer Europese taalpolitiek, discoursanalyse en meertaligheid de revue passeren.

Wat begon als een wild idee onder de docenten in Umeå terwijl ze vorig jaar het songfestival keken, is uitgegroeid tot een heus vak van 7,5EC wat volledig online zal worden gegeven. Studeren in Zweden is voor EU burgers bovendien gratis, dus er worden deelnemers uit heel Europa verwacht. Het vak zal in het Engels worden gegeven, maar er zal ook een zekere focus zijn op de Scandinavische bijdrages door de jaren heen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Universiteit van Umeå via deze link.
Aanmelden gaat via antagning.se. De deadline is 15-03-2024.
Sen anmälan op basis van beschikbaarheid.