Scandinavië Studies aan de UvA

Scandinavistiek in een notendop

Scandinavië studies aan de UvA is de enige opleiding in de Benelux die een volledige bachelor aanbiedt voor de drie grootste Scandinavische talen: Deens, Noors en Zweeds. Je kiest een van de drie talen als hoofdtaal, en leert ze alle drie lezen en verstaan. Ook leer je van alles over de geschiedenis van Scandinavië en de Vikingen, maar ook de taal van de hedendaagse nieuwe media en digitale cultuur.

Scandinavië Studies aan de UvA is een kleinschalige studie die veel ruimte biedt voor interactie tussen de studenten en docenten.

In deze video vertellen docent Tanja Bouwman en student Floris over Scandinavië Studies en hun eigen ervaringen.

Mocht je meer willen weten over de studie; bekijk dan de website van de UvA. Als je vragen hebt als aankomend student, schroom dan niet om een bericht te sturen naar Nordom op Instagram of een mail te sturen naar info@nordom.nl.


Studeren in Scandinavië

Je kan een deel van je bachelor in Scandinavië studeren. Binnen het programma is er ruimte om een halfjaar op uitwisseling te gaan naar een Scandinavische universiteit. Op de helft van het tweede jaar is je taalvaardigheid in je hoofdtaal zo goed dat je in het tweede semester van je tweede jaar tijdens een verblijf aan een Scandinavische universiteit onderwijs in het Deens, Noors of Zweeds kunt volgen. We raden dan ook iedereen aan dat te doen! Kijk voor informatie over studeren in het buitenland op de website van Erasmus en de website van de opleiding.

Twijfels of het iets voor jou is? Je kan altijd bij een ouderjaars terecht met je vragen, zij vertellen je graag over hun ervaringen in het buitenland. Nordom kan je in contact brengen met deze studenten: stuur ons dus vooral een mailtje!

Stage lopen in Scandinavië is ook een optie. Ook hiervoor kan je terecht op de website van de UvA. Houd ook het prikbord op de faculteit in de gaten als je op zoek bent naar een stageplaats, of benader zelf een bedrijf, instelling of organisatie in Denemarken, Noorwegen of Zweden.


Opleidingscommissie

De opleidingscommissie staat volledig los van Nordom. Deze tekst wordt enkel voor de gemakkelijkheid hier aangeboden.

Voor alle opleidingen aan de UvA is er een opleidingscommissie (OC) die de kwaliteit van de opleiding in de gaten houdt. De commissie bestaat uit docenten en studenten. De docent-leden worden in principe voor een periode van twee jaar aangesteld, student-leden voor één jaar.

De OC is een bij wet ingesteld orgaan dat inspraak- en adviesrecht heeft op opleidingsniveau. Door adviezen te geven aan het opleidingsbestuur of de decaan draagt de OC bij aan het op peil houden en zo mogelijk verhogen van de kwaliteit van de opleiding. Daarnaast probeert de OC inzicht te hebben in hoe de studenten de door hun gevolgde vakken waarderen, o.a. door middel van vakevaluaties.

De OC Scandinavische Talen en Culturen bestaat uit vier leden, twee student-leden en twee docent-leden. De indeling van de commissie wisselt.

Je kunt bij ons terecht met opmerkingen over de kwaliteit van het programma. Het is belangrijk dat de OC op de hoogte is van de mening van studenten en docenten, zodat wij het opleidingsbestuur op adequate wijze van advies kunnen voorzien. Jullie input is dus meer dan welkom.

Ons algemene e-mailadres is: oc-scandinavisch-fgw@uva.nl

Als je studiegerelateerde problemen, klachten of opmerkingen hebt die je met de OC zou willen bespreken, dan kan je ook altijd in de wandelgangen of tijdens de pauzes de student-leden aanspreken. Zij zijn altijd bereid om een vertrouwelijk gesprek te voeren

Wil je volgend jaar zitting nemen in de OC? Meld je dan z.s.m. aan bij de voorzitter van de opleidingscommissie.