Vikingfestival in Rotterdam

Op 10 en 11 juni organiseert de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam een groot Vikingfestival! Margrethe Skeie van De Sjømannskirken heeft ons persoonlijk uitgenodigd om een bezoekje te komen brengen, en dat gaan we ook zeker doen!
Nordom zal op zondag 11 juni het festival bezoeken.


Programma

Het programma is een leuke combinatie van vermaak en verdieping. Zo zullen er levende Vikingen rondlopen die hun ambachten laten zien en erover vertellen. Aan de andere kant hebben we als thema de Edda en de Noordse mythologie gekozen en zullen er twee lezingen worden gehouden over geloof, wereldbeschouwing en de overgang van heidendom naar Christendom.

We gaan niet heel diep op de Edda in tijdens de studie, en juist daarom is het wel leuk om kennis te maken met dit onderwerp. In Noorwegen worden deze verhalen vandaag nog op school behandeld, dus alle Noren hebben er iets van meegekregen.

Op zondag is er ook een verhalenverteller, die tijdens een vertelworkshop – onder begeleiding van twee ervaren vertellers – in gaat op een van de mythen, waarbij je die onderzoekt tot op het bot, en oefent met hoe je hem op je eigen manier wil vertellen. Voor deze workshop moet je je vooraf aanmelden. Als je hieraan wilt meedoen, laat het dan vóór 26 mei aan het bestuur weten, dan melden wij iedereen aan.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 10 juni, 11-18u

Hele dag:
Levende Vikingen, spelletjes, oude ambachten, kinderprogramma

13:00u:
Lezing Willem Schoorstra: ‘Het onbestaan van ásatrú: religie noch geloof

15:00u:
Verteller Melanie Plag vertelt mooie verhalen uit de Noordse mythologie (de Edda)

Klik om te vergroten

Zondag 11 juni, 11-18u

Hele dag:
Levende Vikingen, spelletjes, oude ambachten, kinderprogramma

13:00u:
Lezing Tor Bertel Løvgren: ”Norway at the transition between the Viking Age and the Middle Ages, from Old Norse Faith to Christianity”

Hele dag:
Vertelworkshop:
Ontdek de verhalenverteller in jezelf! Een dag lang nemen twee ervaren vertellers je mee in de verhalen van de Edda en de manieren waarop je die kunt vertellen. Aan het eind van de dag vertellen we samen met alle cursisten een mooi verhaal aan het publiek.

Meer informatie over het Vikingfestival kan je vinden op de website van de Sjømannskirken, en @kulturkomiteen op Instagram. Het Vikingfestival is onderdeel van het programma Heilige Huisjes Rotterdam. Meer informatie vindt je op hun webpagina.

Ons bezoek

Nordom zal op 11 juni het festival bezoeken. Natuurlijk staat het je vrij om ook op 10 juni te gaan.
We verzamelen om 10:30 in de hal van station Rotterdam Centraal, waarna we gezamenlijk naar de Sjømannskirken zullen gaan. Het festival duurt tot 18:00.

Mocht je graag willen meedoen aan de vertelworkshop moet je je hiervoor aanmelden. Dit kan door iemand van het bestuur vóór 26 mei een berichtje te sturen. Dan melden wij iedereen in één keer aan.


Omslagfoto:
© Sjømannskirken i Rotterdam