Lucia

De legende van Sint Lucia
Volgens de legende leefde Sint Lucia in het Romeinse Rijk ten tijde van de Christenvervolging. Ze werd aangegeven als christen door haar verloofde, nadat ze zijn bruidsschat onder de arme bevolking had verdeeld. Hierop werd Lucia ter dood veroordeeld. Als wraak stak ze haar ogen uit, en stuurde ze deze naar haar verloofde. Sint Lucia is de beschermheilige van de blinden. In Syracuse, de Siciliaanse geboortestad van Sint Lucia, wordt zij vereerd op de eerste zondag van mei en tijdens een achtdaagse periode die op 13 december begint.

Heidense en christelijke invloeden
In Scandinavië wordt het Luciafeest op 13 december gevierd. Al lang voordat deze traditie ontstond, speelde deze dag een belangrijke rol in het heidense volksgeloof. 13 december is namelijk de langste nacht van het jaar. Volgens het volksgeloof was dit een gevaarlijke nacht waarin bovennatuurlijke krachten aanwezig waren en dieren konden praten. De traditie van een lichtbrengend vrouwelijk figuur vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een heidense godin van het licht. Volgens de traditie begint op 13 december bovendien de vastenperiode voor kerstmis.

De Luciaviering
Het Luciafeest wordt in Scandinavië, en met name in Zweden, op veel verschillende plaatsen gevierd. In het gezin, op crèches en scholen, op universiteiten en soms zelfs op het werk. Omdat veel meisjes graag Lucia willen zijn, worden er op Zweedse scholen elk jaar ‘Luciaverkiezingen’ gehouden. Volgens de traditie heeft de Lucia een lichte huid en lang, lichtblond haar. Veel mensen in Zweden bestempelen dit traditionele beeld echter als racistisch en seksistisch. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de Lucia donker haar heeft. Vorig jaar was er zelfs een allochtone jongen die de Luciaverkiezingen van zijn school won. Even was hier discussie over, maar uiteindelijk mocht hij dan toch de Lucia zijn. Of misschien wel beter gezegd: de Lucio.

Nordom & Lucia
Na een paar jaar afwezigheid door corona hopen we dit jaar Julebord weer als vanouds te kunnen vier. Het Luciakoor is inmiddels begonnen met repeteren en de datum voor ons julebord is geprikt: 23 december in de Belle van Zuylenzaal in de UB. Mocht je ook willen komen, vul in deze lijst even je naam in en wat je meeneemt naar het diner. Nordom zorgt voor wat te drinken. Hopelijk tot de 23e!