Lucia

De legende van Sint Lucia
Volgens de legende leefde Sint Lucia in het Romeinse Rijk ten tijde van de Christenvervolging. Ze werd aangegeven als christen door haar verloofde, nadat ze zijn bruidsschat onder de arme bevolking had verdeeld. Hierop werd Lucia ter dood veroordeeld. Als wraak stak ze haar ogen uit, en stuurde ze deze naar haar verloofde. Sint Lucia is de beschermheilige van de blinden. In Syracuse, de Siciliaanse geboortestad van Sint Lucia, wordt zij vereerd op de eerste zondag van mei en tijdens een achtdaagse periode die op 13 december begint.

Heidense en christelijke invloeden
In Scandinavië wordt het Luciafeest op 13 december gevierd. Al lang voordat deze traditie ontstond, speelde deze dag een belangrijke rol in het heidense volksgeloof. 13 december is namelijk de langste nacht van het jaar. Volgens het volksgeloof was dit een gevaarlijke nacht waarin bovennatuurlijke krachten aanwezig waren en dieren konden praten. De traditie van een lichtbrengend vrouwelijk figuur vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een heidense godin van het licht. Volgens de traditie begint op 13 december bovendien de vastenperiode voor kerstmis.

De Luciaviering
Het Luciafeest wordt in Scandinavië, en met name in Zweden, op veel verschillende plaatsen gevierd. In het gezin, op crèches en scholen, op universiteiten en soms zelfs op het werk. Omdat veel meisjes graag Lucia willen zijn, worden er op Zweedse scholen elk jaar ‘Luciaverkiezingen’ gehouden. Volgens de traditie heeft de Lucia een lichte huid en lang, lichtblond haar. Veel mensen in Zweden bestempelen dit traditionele beeld echter als racistisch en seksistisch. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de Lucia donker haar heeft. Vorig jaar was er zelfs een allochtone jongen die de Luciaverkiezingen van zijn school won. Even was hier discussie over, maar uiteindelijk mocht hij dan toch de Lucia zijn. Of misschien wel beter gezegd: de Lucio.

Bron: OmNorden voorjaar 2013.

Vaak organiseert Nordom een Luciaviering (of Julebord (kerstdiner)) met een eigen Luciakoor van studenten Zweeds. Tijdens kerst 2014 heeft het Lucakoor zelfs opgetreden bij de Zweedse Kamer van Koophandel en de Zweedse Ambassade (zie hier voor de foto’s). Van het Luciafeest van 2013 is er een filmpje gemaakt:

Liederen bij Lucia

Tijdens de viering worden verschillende liedjes gezongen. Dit wordt volledig a capella gedaan. Vaak start en stopt de viering met het lied Luciasången, een van origine Italiaans lied. Tijdens dit lied komt het Luciakoor al zingend de zaal in, met de Lucia voorop als eerste koorlid. Wanneer alle liedjes gezongen zijn loopt het koor weer uit de zaal terwijl dit nummer opgevoerd wordt.

Andere liedjes die vaak worden gezongen zijn de Staffansvisan en Himlen hänger stjärnsvart. De liedjes die we de afgelopen twee jaar gezongen hebben zijn te vinden in onderstaande PDF-bestanden.

Lucialåtar 2018

Lucialåtar 2019