Over Nordom

Wie zijn wij?

Nordom is op 1 januari 2000 opgericht als studievereniging van de opleiding Scandinavische Talen en Culturen aan de UvA. Onze leden studeren Zweeds, Deens of Noors, als hoofdvak of als minor. De vereniging telt ongeveer 100 leden. Dit is meteen ook onze kracht: iedereen kent elkaar en iedereen is een ‘du’.

Nordom organiseert een groot aantal activiteiten voor en door de leden die te maken hebben met Scandinavië. We borrelen geregeld in onze stamkroeg Café van Zuylen, om de hoek van de faculteit. Zo kunnen we meteen door uit college voor een biertje met onze studiegenoten!

Naast borrelen worden er ook studiegerelateerde activiteiten georganiseerd, door middel van workshops of lezingen. Ook is er eens in de zoveel tijd een filmavond waarbij een Scandinavische film wordt vertoond, vaak een film die verband houdt met de colleges.
Voor onze borrels worden bovendien de uitwisselingsstudenten uit Scandinavië uitgenodigd. Zo oefenen we ons Deens, Noors of Zweeds met een native!

Nordom kent naast het bestuur twee commissies: de reiscommissie en de bladcommissie.

Daarnaast vieren we een groot aantal Scandinavische feesten:

Sankta Lucia
Op 13 december is het Lucia en begint de kerstperiode. Lucia brengt het licht in de donkere dagen in Zweden en draagt een krans met kaarsen op haar hoofd. Nordom heeft ieder jaar een eigen Luciakoor. In 2013 was dit zelfs zo succesvol dat we voor 2014 gevraagd werden om op te treden bij de Zweedse Ambassade en bij de Swedish Chamber of Commerce! Dit was een hele leuke ervaring. Op de website vind je een filmimpressie en wat meer informatie over Lucia.

Julebord
Met kerst vieren we ons eigen Julebord. Een kerstbuffet met Scandinavische hapjes en Zweedse vinglögg, köttbullar en lussekatter. Vaak treedt het Luciakoor hier op.

Midsommar
’s Zomers wordt er Midsommar gevierd met een picknick in een Amsterdams park en wederom Scandinavische hapjes. Vaak wordt er kubb gespeeld.